Why isn't it possible to play recorded automations after remapping APC40's knobs?

Hello there,

I mapped APC40's pan knobs to other parameters in my set (like filter fq etc.). It works fine for playing live and I can record automations without any problems. But if I try to listen to what I've recorded, the automation can not be played (I have to push the "Back to Arrangement"-Button everytime a value changes) until I delate my personal MIDI-mapping.

MIDI-Preferences: Track, Sync, Remote turned on for in- and output

Why is it like that? 

Looking forward to your answers, Rafa

4 followers

roughael 2 years ago | 0 comments

4 answers

  • Near Earth Object
    contribution
    524 answers
    549 votes received
    1 vote

    Because there are midi changes/ automations in your track, ableton sees this as the basic setting. Everytime you turn knobs, this is a deviation from the recorded arrangement. So you will need to click the back to arrangement button to do exactly that: go back to the arrangement.

    2 years ago | 0 comments
  • roughael
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote

    Thank you for your answer so far. 
    Maybe I wasn't very clear in my explanation or I didn't understand your answer... I don't turn any knobs, while I listen to the recorded arrangement. It's like mapping APC's knobs would freeze them and block the recorded automations in my arrangement. When I delete my mapping, everything works fine.

    2 years ago | 0 comments
  • Near Earth Object
    contribution
    524 answers
    549 votes received
    1 vote

    That shouldn't happen. If you play the midi changes you recorded, make sure the "back to arrangement" button is OFF. Ableton should then simply play your automations exactly the way you recorded them.

    2 years ago | 0 comments
  • Nate Walker
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote

    I'm having this problem with my controllers as well. Once any parameter is midi-mapped to anything (except for Midi notes for some reason), recorded automation stops functioning. Every time the recorded automation value hits a change, the "Re-Enable Automation" Button lights up as the automations halts from working.

    Ever come up with a solution?

    1 year ago | 0 comments

You need to be logged in, have a Live license, and have a username set in your account to be able to answer questions.

Answers is a new product and we'd like to hear your wishes, problems or ideas.