Live 9.6 Crashing - "A Serious System Error Has Occurred"

Hello, i'm having a problem with my Ableton Live 9 v9.6, the most recent track i've been working on will no longer open, I get a message saying "A Serious System Error Has Occurred" and Live then closes. This is the same for the most recent tracks i've been working on but I can open older ones it seems.

I'm on a Samsung Series 9 Ultrabook running Windows 10 (Windows 10 since January with no Ableton issues until now), latest version of Live also, v9.6. I've uninstalled Live, downloaded v9.6 and reinstalled it but still have the same issue, i've installed no new plugins etc for several months, just in case however i've removed all the VSTs from Live and tried again without them associated but I still get the same error message.

All log files emailed to Ableton but I don't think they work at the weekend and I need to work on the track I can't open. 

Any suggestions please?

14 followers

Pigsywigsy 1 year ago | 0 comments

9 answers

  • ohljod
    contribution
    1 answer
    2 votes received
    2 votes

    Same thing happening for me since yesterday. On a MBP (2011 i think) with OS10.7.5. and suite 9.6. Both 32bit and 64bit do this. I did a couple of days ago install The Mangle from Sound Guy. Amazing granular instrument. But something went wrong, i have tried to remove the plug in but does not seem to help.

    1 year ago | 0 comments
  • [daw]
    contribution
    208 answers
    273 votes received
    2 votes

    Hi all, 

    As Human Interface suggested, please get in touch with our support staff directly, if you are experiencing crashes. 

    If you want to help us a little bit with the analysis, you can go through the steps in this article: 

    https://www.ableton.com/en/help/article/live-crashing-what-should-i-do-now/

    If this doesn't cut it, please reach out to us via: 

    https://www.ableton.com/en/help/contact-support/

    Best, 

    daw

    1 year ago | 0 comments
  • sunatlas
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote

    Having the same probelm on Mac Book Pro Early 2015, 2.7 Intel Core i5. 

    I can open my project but when I start to add instruments I get this annoying message.. 

    1 year ago | 0 comments
  • Thell
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote

    I run OS 10.8.5 And recently I also started to have crashes on my 32bit ableton. Just started a new project with almost no plugins loaded and the crashes can come when I load a new instrument or when i'm opening a plugin.

    What is the problem here?

    1 year ago | 0 comments
  • Eliazar noba
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote
    1 year ago | 0 comments
  • tobyto
    contribution
    2 answers
    3 votes received
    1 vote

    This crashes are called "The Magic Side Of Live 9". If you have Max For Live in addition to this, you will be able to write a polyphonic symphony of crashes that may launch your career!

    1 year ago | 1 comment
  • Human Interface
    contribution
    2 answers
    4 votes received
    1 vote

    Hi Guys,

    Had a similar problem, same message at starting up live. Ableton Support have been great at analysing the crash report, had an answer within 36h.

    In my case it was Sylenth1 plugin. It was crashing the new version 9.6 of ableton. I uninstalled it and Live works like b4 again. Have not tried the updated version of Sylenth1 yet.

    1 year ago | 0 comments
  • jwhitty
    contribution
    2 answers
    2 votes received
    1 vote

    My live has been crashing every 5 minutes for the past half hour when i try finding the issue by changing sample rates, or audio sources, it turns off my audio unit on restart and crashes when selected as the output source, it crashes randomly just while playing music... WHAT THE F. I dont even have a huge set with tons of VSTs but the more I've added the worse it's gotten. It doesnt peak over 40% CPU usage so idk wtf its issue is and I've reported crashes all day for the past 3 days it seems....

    10 months ago | 0 comments
  • minkevon
    contribution
    1 answer
    1 vote received
    1 vote

    hi people

    Windows 7 64bits 8core etc...scarlett 18i etc...

    my version of the crash goes went like this: a serious Program error has occured....live will shutdown after this message box has closed. the label of the message box was INDEX. I also noticed the little spinner kept on spinning i.e. in the PLACES location below the CATEGORIES location, all within the right hand pane, where you would normally look for vsts live devices etc...

    long story short...turns out it was my USER FOLDER.

    During the troubleshooting process I simply right clicked on USER FOLDER and got the "show in explorer" and up popped the windows explorer with the folder selected I simply removed USER FOLDER to my desktop. then restarted live and problem went away.

    I'm thinking it could be my use of wildcard characters in my naming conventions etc... who knows....

    I'm not a big user of Live as yet... just getting into it. I've got the demo of the full version and intro 8 and intro 9...

    initially I thought it was the demo and intro conflicting but that's another story 'cause i cant use my live 8 intro....after installing live 9 demo...ahhhhh

    hope this helps someone...etc....

    peace

    1 month ago | 0 comments

You need to be logged in, have a Live license, and have a username set in your account to be able to answer questions.

Answers is a new product and we'd like to hear your wishes, problems or ideas.